Универзитетски центар за развој каријере

Припрема за интервју

Савети за припрему за интервју

Направи списак могућих питања са одговорима. Усредсреди се на она за која не би желела/желео да те питају и спреми добре одговоре. Погледај примере питања и могуће одговоре на нашем сајту, које ће ти сигурно помоћи да се добро припремиш и покажеш шта знаш.

Уговори саветодавни састанак са саветником за каријеру, а посебно ако ти је ово први интервју. Овим ћеш увидети ставке које можда ниси размотрила/размотрио као битне за интервју а добићеш и повратне информације којима ћеш ојачати свој наступ.

На дан интевјуа

Изглед и лична хигијена су врло важни фактори. Овде се не мисли на филмски изглед, већ на чист, уредан и свеж изглед, без претаране шминке, јаких парфема и са пристојном одећом (заборави на фармерке, дубоки деколте, шортс, високе потпетице, необријано лице и сл.).

Запамти , ако су те позвали на интервју, већ имаш 100 % шансе за добијеш тај посао! Зато прати свој циљ: УСПЕХ! Дођи 10–15 минута пре заказаног времена. Ако они касне, не показуј незадовољство.

Купи време и питај слободно да ти се појасни или понови питање ( или делови питања ) пре него што им пружиш одговор. Ако ти треба мало времена, замоли и за додатне секунде да размислиш. Уколико осетиш да је твој одговор био ван очекиваног или да ниси довољно изложила/изложио чињенице, питај чланове комисије „ Да ли је то одговор који сте тражили?“ или „ Желите ли да још боље појасним“?

Говор тела је гест који много открива. Да ли се чврсто рукујеш? Да ли гледаш право у очи саговорника? Да ли се осмехујеш приликом комуникације (у одговарајућим моментима, наравно)?

Твоја питања на крају интервју су једнако важна као и она која се теби постављају. Подразумева се да знаш све о компанији па нека твоја питања буду прогресивна, нпр. службена путовања у иностранство, могућност напредовања, могућност даљег усавршавања (академског и пословног) и сл. Никада не питај за плату!

Очекивана плата је често шкакљиво питање! Било би добро да у глави имаш већ одређену суму коју би волела/волео да зарађујеш. Ако те питају колику надокнаду очекујеш, а видиш да негодују са сумом, не паничи! Увек можеш да то образложиш тиме што ћеш им рећи да је то просечна плата дипломаца са истом квалификацијом али да си флексибилна/флексибилан по том питању.

Након интервјуа

Запамти да, ако не прођеш интервју, не значи да ти ниси одговарала/одговарао тој позицији већ да је други кандидат имао више искуства и већу спосбност да оствари бољи утисак да је он особа за тај посао.

Ако ниси успела/успео да прођеш интервју, позови компанију (или пошаљи и-мејл) и замоли за повратне информације зашто их ниси уверила/уверио да си добар избор за ту позицију. Тако ћеш сазнати шта је разлог, а и која су то поља на којима мораш да порадиш како би унапредила/унапредио твоје квалификације.

За више информација у вези са саветима за интервју погледај домаће и иностране веб странице: