Интервју за посао

Ако се послодавцу допао ваш CV, бићете позвани на интервју. Интервју је састанак између Вас и послодавца који се организује како би послодавац утврдио да ли сте ви права особа за посао.

Први корак је припрема. Пре интевјуа треба да се припремите тако што планирате и вежбате са неким кроз симулацију интервјуа како бисте били спремни и сигурнији у себе када до тога дође. Спознајте себе и своје квалитете, као и квалификације за посао које поседујете. Уверите послодавца у ваше комуникационе и лидерске вештине, као и циљеве везане за вашу каријеру. Обрати пажњу на свој став, појаву као и тон којим говорите. Увек је пожељан позитиван став какав год да је исход.

Други корак је информисати се о послодавцу. Информишите се послодавцу, колико има запослених, у које активности улажу, каква је политика компаније. Распитајте се преко пријатеља о њиховим искуствима, а обратите пажњу и о томе шта медији пишу.

Трећи корак је сам интервју. Постоје три типа интервјуа: телефонски интервју, интервју online и интервју уживо. Интервју преко телефона може да се деси изненада или да буде заказан. То је припремни интервју на основу кога се доноси одлука да ли ћете бити позвани на интевју уживо. Зато припремите свој CV и кратак опис радних места на које конкуришете, како би спремно одговарали на питања послодавца. Проверите да ли имате довољно батерије на телефону и направите листу ствари које би желели да истакнете приликом разговора са послодавцем.

Први утисак некад уме да буде пресудан. Зато када дође до интервјуа уживо, покажите самопоуздање и ентузијазам, као и висок ниво интересовања за радно место за које сте конкурисали. Да би вас узели у обзир, средите се и седите право или стојите. Говорите јасно и водите рачуна о дикцији. Интервју уживо се одвија у четири фазе. Прва фаза је поздрав и ваше представљање, друга фаза је одговарање на питања послодавца, у трећој фази ви постављате питања послодавцу, а четврта фаза је завршетак интервјуа.

Четврти корак је шта следи после интервјуа. Треба објективно да сагледате ваше одговоре послодавцу и то какав сте утисак оставили. Ако нисте добили посао, искористите ово искуство да унапредите ваш следећи наступ пред послодавцем.

YouTube
LinkedIn
Share
Instagram