Како написати добар CV!

Радна биографија или  CV (Curriculum vitae) представља свеобухватни хронолошки приказ вашег образовања, радног искуства, способности, интересовања. У већини земаља се користи као основни облик представљања послодавцу приликом аплицирања за посао. Осим у поменуте сврхе, биографију пишемо и када конкуришемо за стипендију или праксу, и тада је треба прилагодити тој намени. Ако аплицирате на програму за размену студената у земљама ЕУ, препоручује се Europass формат.

Биографија треба да садржи ваше личне податке, формално образовање (средња школа, факултет), неформално образовање (семинари, тренинзи), радно искуство, вештине: страни језик и рад на компјутеру, награде, признања, интересовања.

Лични подаци су тзв. контакт подаци: име и презиме, датум рођења, адреса, број телефона и мејл адреса. Када наводимо мејл адресу, то не треба да буде нешто неприкладно као: cicamaca@gmail.com, већ је најбоље оставити адресу која садржи ваше име и презиме: ime.prezime@yahoo.com

После контакт података, наводи се формално образовање по редоследу од највишег ка најнижем, нпр. ако сте завршили докторске студије, треба то навести прво. На пример: 2009-2013: Универзитет у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, Филозофски факултет, студијски програм ОАС: Српски језик и књижевност. Основно образовање не треба наводити.

Уколико сте завршили неки курс или радионицу, похађали семинар, обавезно и то наведите у вашој биографији.

У сегменту где се наводи  радно искуство, ако сте га до сада имали, треба навести периоде рада обрнутим хронолошким редоследом, пун назив институције, позиције на којима сте радили и ваша задужења или опис посла. Ако сте радили хонорарне послове или волонтирали, можете и то поменути.

Када наводите стране језике или језик који говорите, треба навести и степен познавања језика (почетни, средњи или напредни ниво или класификацију по европским стандардима). То може изгледати овако: Енлески језик (читање: средњи ниво, писање: средњи ниво, конверзација: добро).

Остале вештине које је пожељно навести у биографији су: рад на рачунару и возачка дозвола. Наведите програме у којима знате да радите и степен њиховог познавања. У многим фирмама је битно навести да ли сте возач, а некада је то од пресудне важности. С тога, напишите да имате возачку дозволу Б, Ц, или А категорије.

Приликом конкурса за посао, неке фирме, посебно у Србији, траже и вашу фотографију, зато будите посебно пажљиви! Никако се не препоручује фотографија са путовања или из ноћног провода, али ни превише формална као нпр. из личне карте. Позадина, као и ваша одећа, треба да буде неутралних боја, а на лицу пријатан осмех. Укратко, фотографија треба да вас представља као пријатну особу од поверења.

Структура и формат текста нису ништа мање важни. По форми, CV треба да буде А4 документ писан искључиво на белом папиру, величина слова 12 или 14, фонт Times New Roman или Arial. Што се тиче структуре, CV треба да пружа релевантне информације, истиче ваше квалитете, а сам језик текста треба да буде јасан и прецизан без предугачких реченица. Ако биографију шаљете е-поштом, препоручује се да га експортујете у ПДФ формат, уз обавезно пропратно писмо и попуњено поље subject. Пре слања биографије, обавезно проверите да ли имате правописних или граматичких грешака или дајте неком да то уради уместо вас.

Приликом писања биографије, не треба да будете скромни, али не треба ни да преувеличавате или лажете. Једноставно будите искрени! Фразе и речи које ће привући пажњу послодаваца су: стручњак, искусан, комуникативан, тимски играч итд. Такође, никако не шаљите исти CV на све конкурсе, већ прилагодите ономе што се од вас тражи. Поштујући основна правила писања биографије, потрудите се да будите оригинални и оставите добар утисак како би вас позвали на интервју! Срећно!

YouTube
LinkedIn
Share
Instagram